Prawie wszystko jest teraz dostępne na wyciągnięcie ręki. Produkty i usługi na żądanie wywołane przez przewoźników, telewizję internetową i opcje zamawiania jedzenia online rozprzestrzeniła się na przemysł gastronomiczny.

Konsumenci chcą wygody we wszystkich aspektach swojego życia, w tym w zamawianiu posiłków z dowozem. Ponieważ stale pojawiają się nowi zewnętrzni dostawcy usług dostarczania żywności, restauracje i lokale gastronomiczne zapewniają klientom wygodę, jakiej oczekują. Ponieważ trend ten szybko rośnie, przewiduje się, że zamówienia na dostawy posiłków mogą stanowić nawet 40 procent przychodów restauracji. Jeśli Twoja restauracja nie oferuje zamówień i dostaw online, możesz stracić znaczne zyski. Dostawa żywności wywarła już duży wpływ na przemysł restauracyjny, że zainspirowała nawet zupełnie nową kategorię restauracji, a mianowicie restauracje-widma. Takie lokale oferują jedzenie tylko za pośrednictwem dostawy.

W przeciwieństwie do tradycyjnych restauracji, nie mają tradycyjnych lokali, w których można usiąść i zjeść posiłek lub odebrać jedzenie na wynos.

Zazwyczaj zabrakło ich w kuchniach komercyjnych, więc nacisk kładziony jest na przygotowywanie posiłków i realizację zamówień oraz dowozu jedzenia do klienta. Takie lokale korzystają z niższych kosztów operacyjnych niż tradycyjne restauracje z kilku powodów. Potrzebują mniej miejsca i dlatego mają niższy czynsz, nie wymagają personelu do obsługi klientów, więc oszczędzają na opłacaniu pracowników. Czasami klienci chcą, aby zjeść posiłek w komfortowych warunkach własnego domu. Oferując catering dietetyczny Łódź z dostawą będziesz mógł obsługiwać szerszy zakres konsumentów. Wiele osób nie potrafi bądź nie lubi gotować samodzielnie, a pracownicy korporacyjni mogą nie mieć miejsca na zrobienie sobie ciepłego obiadu w pracy. Dlatego jeśli takie osoby mają możliwość zamówienia zdrowego i smacznego jedzenia z dowozem, to chętnie z takiej opcji skorzystają.