Kontrola jakości produktów spożywczych może się odbywać różnymi sposobami. Do tego celu wykorzystuje się zarówno proste mechanizmy, jak i zaawansowane technologicznie urządzenia. Specjalnie zaprojektowane do tego celu urządzenia potrafią w zautomatyzowany sposób wykryć wszelkie zanieczyszczenia oraz kształty odbiegające od normy. Bliżej tym maszynom przyglądamy się w niniejszy artykule.
Detektory X-Ray – niezastąpione w przemyśle spożywczym
Kontrola jakości jest bardzo ważna w każdym procesie produkcyjnym. Dzięki sprawnie przeprowadzonym procesom kontrolnym i wykryciu nieprawidłowości, można natychmiast zareagować i poprawić jakoś surowców i gotowych wyrobów. Do tego celu służą detektory X-ray. To nowoczesne urządzenia, które są niezawodnym rentgenem, kontrolującym jakość produktów spożywczych.
Kontrola rentgenowska artykułów spożywczych pozwala na wychwycenie najmniejszych nieprawidłowości. Dzięki emisji promieniowania rentgenowskiego i analizie odbitych fal można błyskawicznie wykryć niepożądane elementy, takie jak piasek, okruchy, brud i inne zanieczyszczenia. Dla branży spożywczej ta maszyna to skarb. W jej akurat dziedzinie najwyższe standardy jakości i higieny są niezwykle ważne.
Urządzenie do kontroli X-Ray dokładnie prześwietla zarówno surowiec, jak i opakowanie z produktem spożywczym. Dzięki temu producent i klient mają pewność, że produkt spożywczy jest najwyższej jakości. Detektor X-Ray jest nowoczesnym urządzeniem, które ma szereg zalet:
- szybko wykrywa brak określonych elementów,
- identyfikuje nienormatywne wymiary,
- określa masę produktu.
Sortownik optyczny
Ciekawym przykładem urządzenia optycznego jest sortownik optyczny Kolor Sorter. To innowacyjne urządzenie, które pozwala na precyzyjne określenie koloru ziaren, takich jak migdały, rodzynki czy orzechy. Dla firm, które sortują nasiona i chcą je wyselekcjonować pod względem wielkości, kształtu i koloru, takie urządzenie jest idealnym rozwiązaniem.