Przyjęcie weselne – zgodnie z wieloletnią, polską tradycją – najczęściej odbywa się w asyście napojów alkoholowych, a szczególnie wódki. Zawsze liczy się wysoka jakość trunku, elegancki, pasujący do okazji sposób podania, w tym metoda serwowania i wygląd butelek. Wódka weselna stanowi podkład pod wszystkie toasty, pełni rolę nagrody dla uczestników konkursów. Wiele przyśpiewek weselnych porusza w tekście kwestię toastów: „a teraz idziemy na jednego”, „a kto z nami nie wypije…” Podczas drogi na wesele, butelkami wódki obdarowuje się twórców sąsiedzkich bram, którzy oczekują na parę młodą aby złożyć jej życzenia. To również za sprawą tego trunku dziękuję się organizatorom imprezy oraz innym osobom, które okazały się pomocne podczas przygotowań. Czasami butelki wódki trafiają do rąk przygodnych, nieplanowanych gości, którzy jakimś trafem pojawili się w zasięgu imprezy i chwilowo stali się nawet jej częścią. W tym szczególnym dniu, para młoda jest nastawiona bardzo entuzjastycznie i otwarta na wszelkie przejawy sympatii, odwdzięczając się tym samym.

Jak kupować wódkę weselną

O zakupie alkoholu należy pomyśleć odpowiednio wcześnie i dobrze go zaplanować. Wódka weselna powinna być wysokiej jakości napojem, najlepiej w tradycyjnym wydaniu smakowym białej czystej. Ofert na rynku jest bardzo wiele, warto zrobić mały rekonesans pod względem cenowym. Na stronach firm oferujących wódkę weselną dostępne są też kalkulatory, za pomocą których oblicza się ilość i koszt zakupu. Należy zatroszczyć się o to by alkoholu absolutnie nie brakło, z nadmiarem można sobie zawsze poradzić, niedobór oznacza niepotrzebne nerwy i niezadowolenie.

Nie można narzekać na brak pomysłowości producentów. Proponują oni różne kształty butelek, dopasowywane adekwatnie do wystroju i koncepcji estetycznej przyjęcia. Oprawy butelek zawierają zdobienia z motywami roślinnymi, teksty piosenek, przyśpiewek, cytaty, krótkie wiersze.

Serwowanie wódki weselnej

O to by wódka zawsze stała na stołach i była w zasięgu ręki biesiadników, zazwyczaj dba obsługa wesela – kelnerzy. Często są za to odpowiedzialne osoby, które zostały wyznaczone do tego celu wcześniej, na przykład rodzice pary młodej albo świadkowie. W niektórych przypadkach zatrudnia się barmana, który dodatkowo proponuje różnego rodzaju drinki – na życzenie gości. Wódka na stołach powinna być schłodzona i przechowywana po kilka butelek, w specjalnych pojemnikach z lodem. Przy każdym dorosłym gościu stoi zazwyczaj 25 mililitrowy kieliszek. Każdy z uczestników ma prawo jeść, pić i tańczyć do woli, najlepiej zachowując przy tym rewelacyjny nastrój i dobre samopoczucie.