W dzisiejszym artykule chcielibyśmy poruszyć właśnie powyższy temat, innymi słowy – opowiemy wam na co zwracać uwagę podczas kupna waszego prawdopodobnie ulubionego dodatku do chleba – szynki. Fabko.com posiada wiele jej rodzajów na swoim sklepie i sprowadza je prosto z Europy – oczywiście tylko te najlepsze.

Po pierwsze – etykieta jaka ilość mięsa znajduje się w szynce? Im więcej tym lepiej! Niektórzy producenci, posiadając 1 kg mięsa, potrafią stworzyć nawet 2 kg szynki. Brzmi jak magia, prawda? Czytanie etykiet często może przerazić nas tym co producenci dodają do jedzenia. Dlatego też nie powinniśmy się bać zapytać o to w sklepie. Sprzedawca ma obowiązek poinformować nas o składzie szynki, jeśli spytamy, z tego względu nie wahaj się, ponieważ Fabko.com z przyjemnością dostarczy ci wszystkich niezbędnych informacji. Zdarzają się sytuacje gdzie w celu wyprodukowania taniego mięsa firmy używają fosforanów, które zwiększają objętość szynki, miej to na uwadze!

Po drugie, kolor, nie powinien być on jednolity, w niektórych miejscach szynka powinna być ciemniejsza a w innych jaśniejsza z widocznym tłuszczem i drobnymi żyłkami. Ponad to, dobrze jest, jeśli szynka posiada również małe okrągłe dziurki. Udowadniają one, że w szynkę wstrzykiwana jest, między innymi, solanka, która znacząco polepsza jakość. Mówi się, że – im mniej „estetyczny” wygląd, tym lepiej dla walorów smakowych mięsa. Jeśli szynka jest błyszcząca i o perfekcyjnym kształcie, to znaczy że mogła być nastrzykiwana wodą. Prawdziwa, dobrej jakości szynka będzie raczej sucha i nieregularnie ukształtowana, ponieważ podczas procesu wędzenia mięso traci około 50% swojej objętości. Może także brudzić ręce, co jest normalne. Po naciśnięciu jej nie powinien się wylewać żaden płyn, do tego gdy potrzymamy ją w lodówce, powinna wyschnąć, nie pokrywając się żadnym śluzem. Przykładowy wygląd dobrej jakości szynki możesz zobaczyć na www.fabko.com.

Na sam koniec wspomnimy o cenie. Podczas wyboru szynki, kluczową rolę odgrywa następujący fakt – ile pieniędzy ona kosztuje? Dobra szynka powinna być zrobiona z mięsa najwyższej jakości, najlepiej pochodzącego z własnej hodowli. Tym samym oznacza to, że cena nie będzie mała. W tym przypadku – im droższa jest szynka, tym lepiej. Oczywiście, nie oznacza to, że wszystko co jest tanie, jest także gorsze, ale kiedy mowa o szynce ta zasada bardzo często się sprawdza.

Podsumowując, pomyśl dwa razy przed kupnem jakiejkolwiek szynki! Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi, nie pozwolisz nikomu się oszukać albo rozczarować twoich kubków smakowych. Życzymy ci udanych zakupów na www.fabko.com, jesteś zawsze mile widziany!